1. Home
  2.   Actueel
  3.   Nieuws
  4. Aandacht voor medicatieveiligheid leidt tot veiligere zorg

Aandacht voor medicatieveiligheid leidt tot veiligere zorg

Nieuwsbericht | 31-10-2016

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hield van juli tot en met september 2016 bij 11 verpleeghuizen intensief toezicht op medicatieveiligheid.

Op 6 juli vroeg de Tweede Kamer de staatsecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te zorgen dat 'de medicatieveiligheid in de allerzwakste verpleeghuizen voor het einde van deze zomer op orde is.' Daarom heeft de inspectie van juli tot en met september 2016 gericht toezicht gehouden op de medicatieveiligheid bij de 11 zorgorganisaties, waarover zij zich de grootste zorgen maakte. Het toezicht van de inspectie richtte zich vooral op:

  • een actueel medicatieoverzicht;
  • veilig en verantwoord bewaren van medicatie;
  • dubbel aftekenen bij risico volle medicatie.

Bij acht van deze elf verpleeghuizen is de medicatieveiligheid in orde. Bij de andere drie zijn of worden door de IGZ maatregelen genomen.

Bij twee verpleeghuizen was het toezicht op de medicatieveiligheid onderdeel van het lopende inspectieonderzoek. Medicatieveiligheid maakt bij deze verpleeghuizen al onderdeel uit van lopende maatregelen. De inspectie publiceert definitieve rapporten op de website www.igz.nl.

Overigens volgt de inspectie de medicatieveiligheid in de gehele verpleeghuissector tot 31 december 2016 intensief. Daarna evalueert de inspectie haar toezicht op medicatieveiligheid in de verpleegzorgsector en rapporteert ze daarover.

Meer informatie