1. Home
  2.   Onderwerpen
  3.   Curatieve gezondheidszorg
  4.   Cosmetische sector
  5. Toezicht op de cosmetische sector

Cosmetische sectorToezicht op de cosmetische sector

In de afgelopen jaren is de ‘mooi-maak-industrie’ enorm gegroeid. Borstvergrotingen, anti-rimpelbehandelingen en ontharingsbehandelingen met lasers zijn erg populair geworden. Steeds meer mensen kunnen dit ook betalen en er zijn veel programma’s over op TV. Een schoonheidsbehandeling kan op verschillende plekken plaatsvinden. Dat kan zijn in een privékliniek door een plastisch chirurg, maar ook in een schoonheidssalon of bij iemand thuis. Niet iedereen mag zomaar cosmetische behandelingen uitvoeren. Sommige ingrepen, zoals bijvoorbeeld borstvergrotingen en injecties met botox, mogen alleen artsen doen. Zij moeten daarvoor speciaal opgeleid zijn.

Risico’s

Niet iedereen staat erbij stil dat ook cosmetische behandelingen tot schade kunnen leiden. Sommige mensen zijn door zulke behandelingen zelfs verminkt geraakt. Dat komt bijvoorbeeld doordat behandelaars niet goed opgeleid zijn. Voor sommige cosmetische behandelingen bestond tot kort geleden ook geen wetgeving. Daardoor kon de overheid geen toezicht houden.

Er zijn mensen die door inspuiting van rimpelvullers in het gezicht of ergens anders in het lichaam verminkt geraakt zijn. Mede door zulke gebeurtenissen heeft de minister maatregelen aangekondigd. Dit heeft ze gedaan door op 21 oktober 2013 een brief naar de Tweede Kamer te sturen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) hebben daarna een plan opgesteld. In dit plan beschrijven deze inspecties hoe zij toezicht gaan houden op cosmetische behandelingen.

Toezicht op cosmetische behandelingen

Op 1 januari 2016 is er een nieuwe wet gekomen: de Wet kwaliteit en klachten gezondheidszorg (Wkkgz). Daardoor kan de inspectie nu ook toezicht houden op cosmetische behandelingen. Bij schade door een schoonheidsbehandeling kan de inspectie maatregelen treffen.

De wet gaat niet over alle schoonheidsbehandelingen. Handelingen van schoonheidsspecialisten en visagisten, voor zover zij de huid schoonmaken en (niet permanente) make-up of crèmes aanbrengen, vallen niet onder de Wkkgz. Dit voor zover de middelen die zij gebruiken geen kans op schade voor de gezondheid van de cliënt met zich kunnen brengen. Op deze behandelingen houdt IGZ dan ook geen toezicht.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft hierover meer informatie op www.rijksoverheid.nl staan.

Probleem met een schoonheidsbehandeling melden

Als u schade heeft opgelopen na een schoonheidsbehandeling, dan kunt u dat melden. Hiervoor kunt u terecht bij het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ). Zij kunnen u vertellen waar u met uw klacht het beste terecht kunt. Gaat uw melding over een behandeling die heeft plaatsgevonden in 2016? Dan kan het LMZ uw melding met uw toestemming doorsturen naar de IGZ. De IGZ kan klachten over gebeurtenissen van voor deze datum niet behandelen. De nieuwe wet geldt namelijk pas vanaf 1 januari 2016.

Klachtenafhandeling door schoonheidsspecialisten

Vanwege de nieuwe wet moeten schoonheidsspecialisten en –salons vanaf 1 januari 2017 een klachtenregeling hebben die helemaal aan de eisen van de nieuwe wet voldoet. Dat betekent dat zij een klachtenfunctionaris hebben en zijn aangesloten bij een erkende geschilleninstantie. Zie ook de eisen op een rij op www.rijksoverheid.nl.

Deze verplichting geldt niet voor schoonheidsspecialisten en visagisten die alleen de huid schoonmaken en (niet permanente) make-up of crèmes aanbrengen. Dit voor zover de middelen die zij gebruiken geen kans op schade voor de gezondheid van de cliënt met zich kunnen brengen.

Meer informatie

Het kabinet wil dat mensen goed geïnformeerd zijn over mogelijke risico’s bij puur esthetische cosmetische ingrepen. Zoals borstvergrotingen, of injecties van fillers of ontharing met behulp van lasers. Ook wil het kabinet mensen beter beschermen tegen onverantwoorde risico’s. De kwaliteit van de behandeling moet omhoog en behandelaren moeten goed opgeleid zijn. En reclames moeten voldoen aan strengere normen.

Op www.rijksoverheid.nl staat meer informatie. Bijvoorbeeld over welke ingrepen uw behandelaar mag doen. Kijk daarvoor op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/cosmetische-ingrepen.