1. Home
  2.   Actueel
  3.   Nieuws
  4. Kwaliteit heroïne- en methadonbehandeling sterk verbeterd

Kwaliteit heroïne- en methadonbehandeling sterk verbeterd

Nieuwsbericht | 15-02-2017

Alle verslavingszorginstellingen leveren verantwoorde zorg bij de medicinale behandeling met heroïne en methadon. Dat blijkt uit vervolgonderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Er zijn in Nederland 12 instellingen die mensen met een verslaving een dergelijke behandeling bieden.

Aanleiding

Enkele jaren geleden stelde de inspectie vast dat er grote verschillen waren in de kwaliteit van deze behandeling. Daarom deed de IGZ in 2016 opnieuw onderzoek. Zo wilde de inspectie onderzoeken of er bij de behandeling met heroïne en methadon nog risico’s waren op onverantwoorde zorg.

Conclusies

De behandeling met heroïne en methadon bij alle verslavingszorginstellingen verloopt zoals het hoort. De wensen van patiënten spelen een belangrijke rol bij het opstellen van behandeldoelen. Behandelaars volgen regelmatig reanimatiecursussen. De patiënten krijgen elk half jaar een lichamelijk onderzoek, onder meer met een ECG. Er is twee keer per jaar overleg over het behandelplan met de betrokken zorgverleners.

Tijdens de inspectieronde begin 2016 voldeden twee instellingen op één onderdeel nog niet volledig aan één van de normen. Deze instellingen hebben de gevraagde verbeteringen doorgevoerd, waardoor eind 2016 alle instellingen volledig voldeden aan alle normen voor verantwoorde zorg.

Enquête

Diverse patiënten van de onderzochte instellingen hebben deelgenomen aan een enquête in het kader van het inspectieonderzoek. Daaruit blijkt dat ze bijna allemaal tevreden zijn over de kwaliteit zorg die ze ontvangen bij hun verslavingszorginstelling.

Meer informatie